Ohniště

Topíme v kamnech


1. Příprava kamen

Vyčistěte popelník: Odstraňte starý popel, ale ponechte tenkou vrstvu, která pomáhá izolovat teplo.
Zkontrolujte přívod vzduchu: Otevřete přívody vzduchu (primární i sekundární, pokud kamna mají oba).
Tah komína: Ověřte, že komín dobře táhne. Studený komín můžete předehřát zapálením novin v komínovém průduchu.

2. Materiál na zapálení

Podpalovač: Použijte papír, třísky nebo přírodní podpalovače.
Třísky: Jemné kousky dřeva, nejlépe smrkové nebo borovicové.
Hlavní dřevo: Tvrdé dřevo (dub, buk, habr) je ideální, protože hoří dlouho a stabilně.

3. Technika skládání

Existují dvě hlavní metody:

Metoda shora dolů (doporučená pro kamna):

Velká polena: Položte je na dno kamen.
Menší dřevo: Přidejte vrstvu středně velkých kousků.
Třísky a podpalovač: Nahoru položte třísky a podpalovač.
Zapalte: Zapalte podpalovač, oheň postupně hoří dolů, což snižuje kouř a zajišťuje lepší spalování.

Klasická metoda (zdola nahoru):

Podpalovač: Umístěte na dno kamen.
Třísky: Položte jemné třísky nad podpalovač.
Menší dřevo: Přidejte středně velké kousky dřeva.
Velká polena: Položte na vrchol.
Zapalte: Zapalte podpalovač a oheň nechte rozhořet.

4. Regulace vzduchu

Po zapálení ponechte přívody vzduchu otevřené, aby se oheň dobře rozhořel.
Jakmile dřevo začne stabilně hořet, můžete přívod vzduchu částečně uzavřít, aby se teplo udrželo déle.

5. Udržování ohně

Přidávejte dřevo až poté, co předchozí nálož téměř shoří.
Nikdy neplňte kamna příliš, aby nebyl omezen přístup vzduchu.

6. Bezpečnost

Nepoužívejte hořlavé kapaliny k rozdělání ohně.
Dohlížejte na kamna během topení.
Pravidelně čistěte komín, aby se předešlo usazování dehtu (sazí).

Topení v kamnech tímto způsobem zajišťuje efektivní spalování, minimální kouř a dlouhotrvající teplo. 😊

Topíme v krbu


1. Příprava krbu

Vyčistěte krb: Zkontrolujte a případně odstraňte starý popel. Tenká vrstva popela však pomáhá izolovat teplo.
Zajistěte tah: Otevřete komínovou klapku a zkontrolujte, zda proudí vzduch správným směrem.

2. Materiál na zapálení

Podpal: Použijte přírodní podpalovače (třeba smotek papíru, suché třísky nebo podpalovací kostky).
Třísky a menší dřevo: Mějte připravené suché, jemné dřevo na rozhoření (smrkové nebo borovicové).
Hlavní polena: Používejte tvrdé dřevo (např. dub, buk, habr) – déle hoří a poskytuje více tepla.

3. Technika skládání

Existují různé metody, ale mezi oblíbené patří:

Metoda shora dolů (doporučená):

Velká polena: Položte dvě až tři silná polena na dno krbu.
Menší dřevo: Na polena položte středně velké kousky dřeva.
Třísky a podpal: Na vrch dejte jemné třísky a podpalovač.

Tato metoda umožňuje, aby oheň hořel shora dolů, což snižuje množství kouře.


Klasická metoda (zdola nahoru):

Podpal: Umístěte podpalovač na dno krbu.
Třísky: Naskládejte jemné třísky nad podpalovač.
Menší dřevo: Přidejte menší kousky dřeva nad třísky.
Velká polena: Položte na vrchol větší kusy dřeva.

4. Zapálení

Podpalovač zapalte sirkou nebo zapalovačem.
Nechte oheň postupně rozhořet, nepřidávejte hned velké množství dřeva.

5. Udržování ohně

Přidávejte dřevo postupně, jakmile plamen začne uhasínat.
Udržujte přívod vzduchu dostatečný, aby dřevo dobře hořelo, ale ne příliš, aby se oheň neuhasil.

6. Bezpečnost

Nikdy nepoužívejte k rozhoření hořlavé kapaliny (např. benzin).
Požární nářadí (háky, kleště, rukavice) mějte po ruce.
Dohlížejte na oheň, dokud plameny neuhasnou.

Pokud budete postupovat správně, váš krb bude hořet efektivně a bez kouře. 😊

Zapalujeme táborák


1. Vyberte bezpečné místo

Poloha: Zvolte otevřený prostor, daleko od stromů, suché trávy a jiných hořlavých materiálů.
Větrné podmínky: Vyhněte se větrným místům.
Ohraničení: Vytvořte ohniště z kamenů nebo použijte již existující ohniště.
Povolení: Ujistěte se, že rozdělání ohně je v dané oblasti povoleno a že není obdodbí nebezpečí vzniku požárů.

2. Materiál na táborák

Podpal: Suché listy, tráva, mech, kůra nebo malé větvičky.
Třísky: Jemné suché dřevo (větvičky do průměru 1 cm).
Hlavní palivo: Silnější suché větve nebo polínka (2–5 cm v průměru).

3. Skládání ohně

Existuje několik způsobů, jak oheň postavit:

A. Pyramidový oheň (klasický):

Podpalovač: Na střed ohniště položte suchý podpal (např. listy, trávu, kůru).
Třísky: Okolo podpalovače srovnejte do pyramidy malé suché větvičky.
Střední větve: Přidejte větší větvičky tak, aby vytvořily větší pyramidu.
Hlavní dřevo: Položte silnější větve na vrchol.

B. Teepee oheň (rychlé rozhoření):

Podpalovač: Umístěte podpal do středu ohniště.
Třísky: Srovnejte jemné větvičky kolem podpalovače do kužele (teepee).
Větve: Přidejte větší větve kolem třísek.

C. Pagodový oheň (dlouhotrvající):

Základ: Položte dvě silnější větve rovnoběžně na zem.
Další vrstvy: Přikládejte přes ně další větve křížem, aby vznikla struktura připomínající pagodu.
Podpalovač a třísky: Umístěte do středu konstrukce.

4. Zapalování

Zapalte podpalovač pomocí zápalek nebo zapalovače.
Počkejte, až oheň zachytí třísky. Pomozte mu foukáním, pokud je to nutné.
Postupně přidávejte větší větve, jakmile oheň zesílí.

5. Bezpečnost

Nikdy nenechávejte oheň bez dozoru dospělé a svéprávné osoby.
Voda nebo písek: Mějte po ruce, abyste oheň mohli v případě nouze uhasit.
Velikost: Udržujte oheň malý a kontrolovaný.

6. Uhašení ohně

Oheň uhaste vodou, pískem nebo hlínou, dokud není žádný dým ani teplo.
Zkontrolujte, že zbytky ohně jsou chladné na dotek.

Tímto způsobem připravíte táborák, který bude dobře hořet a zároveň zůstane bezpečný. 😊

Customize

Google Analytics

Google Analytics is a service used on our website that tracks, reports traffic and measures how users interact with our website content in order for us to improve it and provide better services.

Facebook

Our website allows you to like or share its content on Facebook social network. By activating and using it you agree to Facebook's privacy policy: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter

Integrated tweets and share services of Twitter are used on our website. By accepting and using these you agree to Twitter's privacy policy: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies